fbpx Vervoer van gevaarlijke stoffen onder vrijstelling | Opleidingscentrum Lust

Vervoer van gevaarlijke stoffen onder vrijstelling

Doelstelling

Tenzij je onder de vrijstellingen valt is een ADR-opleidingsgetuigschrift verplicht voor alle bestuurders van voertuigen die gevaarlijke stoffen vervoeren, ongeacht de maximale toegelaten massa (M.T.M.) van hun voertuig. In deze module leer je de reglementering over het vervoer van gevaarlijke stoffen onder vrijstelling van het ADR-getuigschrift.

Omschrijving

Vele chauffeurs kwamen het desondanks al tegen. Onwetend geconfronteerd worden met het vervoer van gevaarlijke stoffen, terwijl het veelal gaat om gelimiteerde hoeveelheden. Hoeveel is gelimiteerd en voor elke stof? Wanneer moet je dan wel in het bezit zijn van de nodige certificatie? Dit zijn vragen die beantwoord worden tijdens deze module. Je wordt aan de hand van de deskundige uitleg van je instructeur en mede door het leren gebruik maken van het ADR-handboek en de numerieke lijst wegwijs gemaakt in de berekening van deze vrijstelling.

Inhoud

  • Reglementering met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen
  • Indeling, houders van de gevaarlijke stoffen
  • Het vervoersdocument, signalisatie van gevaarlijke goederen
  • Voorschriften tijdens het vervoer, preventie en noodmaatregelen
  • Stuwing en beveiliging van de lading
  • Vrijstellingen

Volgens de nieuwe richtlijn dient u er voor te zorgen dat u van elk van de opleidingsthema's minstens één volledige opleiding en 3 uur praktisch onderricht hebt gevolgd. Binnen de volledige 35u nascholing mag u niet twee maal dezelfde module gevolgd hebben.

Deze module geldt voor thema 2 en biedt 7 kredietpunten (deze module is enkel geldig voor het rijbewijs C met code 95).